Sint-Laurentiuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Laurentiuskapel

Beschrijving

De kapel stond eertijds op een terp, bij de viersprong van de wegen Opheers-Batsheers en Heers-Oleye; de terp verdween bij de ophoging van de weg. Voorheen was de kapel omringd door een lindeboom en twee esdoorns; de lindeboom is sinds lang verdwenen, één van de esdoorns verdween in 1929. Achter de kapel stond naar verluidt een hardstenen kruis. De kapel kende een bedevaart naar het Sint-Catharinabeeld, dat er bewaard werd.

De bouwperiode kan vanwege de volledig cementering van het gebouw moeilijk achterhaald worden. De kapel staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77).

Rechthoekige, gecementeerde, bakstenen kapel onder zadeldak. Rondboogportaal in een gecementeerde omlijsting. In het houtwerk van de deur staat de datering 1737 ingekrast.

• S.N., Opheers anno 1985. Een terugblik. Opheers, 1985, p.41-44.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda