Sint-Laurentiuskapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Heers
Deelgemeente Opheers
Straat Kapelstraat
Locatie Kapelstraat 23, Heers (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Heers (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Heers (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Laurentiuskapel

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De kapel stond eertijds op een terp, bij de viersprong van de wegen Opheers-Batsheers en Heers-Oleye; de terp verdween bij de ophoging van de weg. Voorheen was de kapel omringd door een lindeboom en twee esdoorns; de lindeboom is sinds lang verdwenen, één van de esdoorns verdween in 1929. Achter de kapel stond naar verluidt een hardstenen kruis. De kapel kende een bedevaart naar het Sint-Catharinabeeld, dat er bewaard werd.

De bouwperiode kan vanwege de volledig cementering van het gebouw moeilijk achterhaald worden. De kapel staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77).

Rechthoekige, gecementeerde, bakstenen kapel onder zadeldak. Rondboogportaal in een gecementeerde omlijsting. In het houtwerk van de deur staat de datering 1737 ingekrast.

  • S.N., Opheers anno 1985. Een terugblik. Opheers, 1985, p.41-44.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Opheers

Opheers (Heers)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.