erfgoedobject

Sint-Laurentiuskapel

bouwkundig element
ID
32174
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32174

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Laurentiuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De kapel stond eertijds op een terp, bij de viersprong van de wegen Opheers-Batsheers en Heers-Oleye; de terp verdween bij de ophoging van de weg. Voorheen was de kapel omringd door een lindeboom en twee esdoorns; de lindeboom is sinds lang verdwenen, één van de esdoorns verdween in 1929. Achter de kapel stond naar verluidt een hardstenen kruis. De kapel kende een bedevaart naar het Sint-Catharinabeeld, dat er bewaard werd.

De bouwperiode kan vanwege de volledig cementering van het gebouw moeilijk achterhaald worden. De kapel staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77).

Rechthoekige, gecementeerde, bakstenen kapel onder zadeldak. Rondboogportaal in een gecementeerde omlijsting. In het houtwerk van de deur staat de datering 1737 ingekrast.

  • S.N., Opheers anno 1985. Een terugblik. Opheers, 1985, p.41-44.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Laurentiuskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32174 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.