Hoeve Moiës

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Moiës

Beschrijving

In de 18de eeuw was de hoeve in het bezit van de familie Moens. Jan Moens was in 1666 schepen van Opheers. Gillis Moens (1709-1780) liet een memorieboek over de periode 1739-1766 na. Op de Ferrariskaart (1771-77) staat een U-vormige hoeve aangeduid. Van deze oude kern rest slechts het bakhuis, dat Gillis Moens in 1749 liet bouwen.

In 1832 werd de hoeve volledig heropgebouwd, confer datering op een muuranker in het woonhuis; zij kreeg toen haar gesloten vorm, confer Atlas van de Buurtwegen (1843). De hoeve werd in 1908 door brand beschadigd en heropgebouwd; het woonhuis werd in 1909 heropgebouwd, confer gevelsteen.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom een rechthoekig, gekasseid erf met mestvaalt vóór de oostelijke stalvleugel. Hoog poortgebouw in de vleugel aan straatzijde. Rondboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband; waarschijnlijk daterend van 1832, doch mogelijk met hergebruik van ouder materiaal. Boven de poort het duifhuis in een halfrond venster. Aan erfzijde zijn alleen de posten van de poort van hardsteen; erboven twee halfronde vensters en een duifhuis in een rechthoekig houten kozijn.

Woonhuis in de noordvleugel (nok loodrecht op de straat). Dubbelhuis met een onregelmatig aantal traveeën en twee bouwlagen. Sterk verhoogde begane grond; kelderverdieping aan de linkerzijde, met kelderdeur. Een gevelsteen boven een bovenvenster geeft de datering 1909. De ordonnantie werd bij deze heropbouw gewijzigd. Rechthoekige muuropeningen in een kalkstenen omlijsting; sommige muuropeningen zijn waarschijnlijk oorspronkelijk, andere hebben een omlijsting van hergebruikt materiaal van 1832. Deur met dubbele steektrap. De zijgevel aan straatzijde heeft hardstenen keldergaten; recente benedenvensters. Hier bevindt zich een plat, smeedijzeren muuranker met opschrift: MM/ ANNO/ 1832.

Aansluitende stal in dezelfde vleugel, lager dan het woonhuis; rechthoekige deuren en een zoldervenster in een kalkstenen omlijsting; voorts getoogde vensters (1909).

Gelijkaardige stal aan de oostzijde van het erf. De stal naast het poortgebouw is thans ingericht als vakantiewoningen; de oorspronkelijke muuropeningen zijn de rechthoekige deuren in kalkstenen omlijsting. Dwarsschuur ten zuiden van het erf, voorzien van rechthoekige muuropeningen onder metalen I-balk. <

Ten oosten, buiten het erf, ruim bakhuis van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gevels met aandak en vlechtingen. De muuropeningen werden aangepast: hergebruikte, kalkstenen omlijsting. In één van de balken in het bakhuis, het opschrift: GILIS MOENS HEEFT DIT BACKHUYS DOEN MAKEN IN NOVEMBER 1749.

In het gedeelte tussen het woonhuis en het poortgebouw, Sint-Michaelkapel, met rechthoekig portaal in hardstenen omlijsting met sluitsteen.

• VANDEVELDE S., Een memorieboek uit de 18de eeuw te Opheers. (Limburg, 37, 1958, p.209-214).