erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Lambertusparochie

bouwkundig element
ID
32182
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32182

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pas in 1738, onder het pastoraat van Frambach, wordt een pastorie gebouwd; deze bevond zich op een andere plaats dan de huidige, die dateert van midden 19de eeuw. Oorspronkelijk alleenstaand dubbelhuis, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat).

Bakstenen gebouw, voorzien van rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting van hergebruikt materiaal; oorspronkelijk houtwerk. Aan de linkerzijde werd in de tweede helft van de 19de eeuw een travee bijgebouwd. L-vormig dienstgebouw van één bouwlaag onder zadeldak tegen de rechterzijgevel; het gedeelte naast de pastorie werd sterk gerestaureerd.

  • SIMENON G., Geschiedenis der voormalige heerlijkheid Vlijtingen, Maastricht, 1901, p. 554.
  • S.N., Opheers anno 1985. Een terugblik. Opheers, 1985, p. 15.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Pastorietuin

  • Is deel van
    Opheersstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie van de Sint-Lambertusparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32182 (Geraadpleegd op )