erfgoedobject

U-vormige hoeve

bouwkundig element
ID
32186
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32186

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Op de Ferrariskaart (1771-77) staat op deze plaats een langgestrekte hoeve aangeduid. Deze is in de eerste helft van de 19de eeuw vervangen door een hoeve met losstaande bestanddelen, confer Atlas van de Buurtwegen, 1844; van deze gebouwen resten de stal en de schuur.

Midden 19de eeuw verdwijnt een gedeelte van de stalvleugel, de noordvleugel en een klein dienstgebouw aan straatzijde; een nieuw woonhuis met aansluitende stal wordt aan de noordzijde van het erf gebouwd.

De hoeve ligt op de hoek van een straat, die thans gedeeltelijk is gesupprimeerd. De inrijpoort, thans in een recente constructie, bevindt zich aan de zijde van deze straat (zuidzijde). De hoeve werd ooit verdeeld, doch vormt thans weer één geheel. Restauratie en verbouwing is aan de gang.

De gebouwen zijn gelegen rondom een gedeeltelijk gekasseid erf; vóór het woonhuis bevindt zich een tuin, door een muur van de straat afgesloten.

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen beluikt op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting. Aansluitende travee tegen de linkerzijgevel, lager dan het woonhuis, voorzien van een recent bovenvenster, een rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting (midden 19de eeuw), met rechts ervan een ingebouwde waterput onder recente latei, met hardstenen borstwering en houten hek.

Aansluitende stal onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedeeltelijk in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen, gedeeltelijk versteend. Ertegenover, ten zuiden van het erf, ingekorte stalvleugel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Stijl- en regelwerk met gedeeltelijk lemen, gedeeltelijk bakstenen vullingen. Zadeldak (Vlaamse pannen) en pannen beschieting van de oostelijke zijgeveltop.

Ten westen van het erf, dwarsschuur onder zadeldak (gedeeltelijk Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met voornamelijk lemen vullingen; verstening door verhoging van de stoel. Schuurpoort in houten kozijn. Twee recentere deuren. Tegen de achtergevel is een recenter, open schob aangebouwd.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: U-vormige hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32186 (Geraadpleegd op )