• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Op de Ferrariskaart (1771-77) staat op deze plaats een L-vormige hoeve aangeduid, waarschijnlijk daterend uit de 17de eeuw; van dit gebouw bleven geen resten bewaard behalve de hergebruikte S-vormige ankers in het stalgedeelte naast de inrijpoort.

In 1790, confer sluitsteen poort, wordt deze hoeve vervangen door een ruime, gesloten hoeve (Atlas van de Buurtwegen, 1844); hiervan resten de poortvleugel aan straatzijde en het woonhuis. De voorgevel van het woonhuis aan de Sint-Quirinusstraat, en de zijgevel aan de Bovelingenstraat, werden aangepast in het vierde kwart van de 19de eeuw. De stal in de noordvleugel werd grondig gewijzigd, de schuur aan de oostzijde verdween, evenals de bij het woonhuis aansluitende stal.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig erf.

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen. Neoclassicistische ordonnantie van de gevels aan de Bovelingenstraat en de Sint-Quirinusstraat. Hardstenen plint. Bakstenen pilasters; baksteenfries onder de dakrand. Getoogde vensters in een rechthoekige, hardstenen omlijsting met sluitsteen en lekdrempel, kordon vormend aan de zijde van de Bovelingenstraat. Gelijkaardige deur. De gevel aan erfzijde behield zijn laatclassicistische ordonnantie van 1790: rechthoekige muuropeningen in een vlakke, kalkstenen omlijsting; de meeste van deze openingen werden gedicht of gewijzigd.

De vleugel aan de zijde van de Bovelingenstraat omvat de inrijpoort, geflankeerd door een stal en een gedeelte van het woonhuis. Korfboogpoort in een geblokte, kalkstenen omlijsting, de sluitsteen afgewerkt met een voluut en voorzien van de datering 1790. In de erfzijdegevel bevindt zich boven de rechthoekige poort onder houten latei een gedeelte vakwerk, thans met bakstenen vullingen; duiventil. Het woonhuisgedeelte is onderkelderd en voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke, kalkstenen omlijsting; houten kaasrek onder de dakrand. Het stalgedeelte is aan de zijde van de Bovelingenstraat voorzien van asemgaten in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting; naar de erfzijde toe vergroot in de tweede helft van de 19de eeuw. Zijgevel met aandak en vlechtingen en drie ronde uilengaten.