Semi-gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Heers
Deelgemeente Vechmaal
Straat Brugstraat
Locatie Brugstraat 8, Heers (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Heers (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Heers (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve met oude inplanting: L-vormig op de Ferrariskaart (1771-77), U-vormig in de Atlas van de Buurtwegen (1844), doch in zijn huidige vorm daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Het rechthoekig erf is afgesloten door een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Woonhuis ten oosten van het erf, vier traveeën en mogelijk oorspronkelijk één, thans twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw, voorzien van getoogde vensters en een rechthoekige deur in hardstenen omlijsting.

Aansluitend bij de rechter zijgevel, bakhuis met bakoven aan de achtergevel. Ertegenover, stal onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van getoogde muuropeningen.

Achteraan het erf, dwarsschuur onder zadeldak (gedeeltelijk Vlaamse pannen), in stijl- en regelwerk met lemen en bakstenen vullingen.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Vechmaal

Vechmaal (Heers)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.