erfgoedobject

Katholieke gemeenteschool van Vechmaal

bouwkundig element
ID
32201
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32201

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eerste, katholieke gemeenteschool van Vechmaal, gebouwd in 1840 door de gemeente, en in 1875 verkocht aan de kerkfabriek. Na de bouw van de nieuwe gemeenteschool, werd hier in 1880-81 de katholieke school in ondergebracht; vervolgens werd het gebouw kapelanie en burgerhuis.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, aansluitend bij de pastorie. Bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond met hardstenen keldergaten. De muuropeningen werden gewijzigd: thans rondboogvormige benedenvensters en rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempels, kordon vormend op de bovenverdieping. Rondboogdeur met hardstenen posten, resterend van de oorspronkelijke omlijsting. Bijgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak tegen de linker zijgevel, voorzien van een lage korfboogpoort.

  • WIJNEN, C., Het gemeentelijk onderwijs in Vechmaal in de 19de eeuw, in Limburg, 72, 1993, p. 241-251.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Katholieke gemeenteschool van Vechmaal [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32201 (Geraadpleegd op )