Katholieke gemeenteschool van Vechmaal

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Heers
Deelgemeente Vechmaal
Straat Peuskensstraat
Locatie Peuskensstraat 1, Heers (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Heers (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Heers (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Katholieke gemeenteschool van Vechmaal

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eerste, katholieke gemeenteschool van Vechmaal, gebouwd in 1840 door de gemeente, en in 1875 verkocht aan de kerkfabriek. Na de bouw van de nieuwe gemeenteschool, werd hier in 1880-81 de katholieke school in ondergebracht; vervolgens werd het gebouw kapelanie en burgerhuis.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, aansluitend bij de pastorie. Bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond met hardstenen keldergaten. De muuropeningen werden gewijzigd: thans rondboogvormige benedenvensters en rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempels, kordon vormend op de bovenverdieping. Rondboogdeur met hardstenen posten, resterend van de oorspronkelijke omlijsting. Bijgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak tegen de linker zijgevel, voorzien van een lage korfboogpoort.

  • WIJNEN, C., Het gemeentelijk onderwijs in Vechmaal in de 19de eeuw, in Limburg, 72, 1993, p. 241-251.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Vechmaal

Vechmaal (Heers)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.