is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vierkantshoeve
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Vierkantshoeve
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kern van het gehucht Sint-Pieters-Heurne
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
Deze vaststelling was geldig van tot
Gesloten hoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als U-vormig met open zijde van het erf naar het oosten; in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als gesloten. De resterende oude delen zijn het woonhuis ten westen van het erf, de haaks erop aansluitende stal in het zuiden, en de inrijpoort in de oostvleugel. De overige dienstgebouwen zijn vrijwel volledig recent.
In 1844 was er een brouwerij voor eigen gebruik, in 1855-1866 een stroopfabriek. Inrijpoort onder zadeldakje (Vlaamse pannen). Rondboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband. Woonhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en oorspronkelijk één, thans twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond. Kalkstenen bolkozijnen. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting met tussendorpel. Stal onder zadeldak (Vlaamse pannen). Twee deuren in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen; de overige muuropeningen werden gewijzigd.
Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Op de Atlas der Buurtwegen liep de toegangsweg ten zuiden van de hoeve verder als voetweg, langsheen de linkervleugel tot aan de Heurnestraat. De voetweg is vandaag verdwenen. De hoeve is ingeplant aan de rand van Vechmaal en wordt grotendeels door weiland omgeven: ten oosten verschanst achter een hoger gelegen terrein, ten westen grenzend aan een vlak perceel (brongebied van de Herk), overvloedig met populieren beplant.