Vierkantshoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als U-vormig met open zijde van het erf naar het oosten; in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als gesloten. De resterende oude delen zijn het woonhuis ten westen van het erf, de haaks erop aansluitende stal in het zuiden, en de inrijpoort in de oostvleugel. De overige dienstgebouwen zijn vrijwel volledig recent.

In 1844 was er een brouwerij voor eigen gebruik, in 1855-1866 een stroopfabriek. Inrijpoort onder zadeldakje (Vlaamse pannen). Rondboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband. Woonhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en oorspronkelijk één, thans twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond. Kalkstenen bolkozijnen. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting met tussendorpel. Stal onder zadeldak (Vlaamse pannen). Twee deuren in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen; de overige muuropeningen werden gewijzigd.

• DEWELF A. e.a., Het dorpsverleden van Vechmaal, Vechmaal, 1978, p. 184.