erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID
32206
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32206

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gebouwd in 1877, ter vervanging van het oude schoolgebouw in de Peuskensstraat. Traditioneel, T-vormig grondplan met schoolhuis in het alleenstaand breedhuis en klaslokalen in de haakse vleugel tegen de achtergevel.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op licht verhoogde begane grond met hardstenen plint. Ritmerende hoeklisenen en middenrisaliet met bekroning, waarbinnen twee gevelstenen met opschrift: L.DELVIGNE/ BOURGMESTRE 1877 en SCHOOL. Rechthoekige vensters in een geprofileerde, hardstenen omlijsting; doorlopende lekdrempels. Dito deur. De vensters van de zijgevels en het schoolgebouw zijn getoogd, met een doorlopende, bakstenen druiplijst.

Het schoolgebouw, vijf traveeën en één bouwlaag, is afgewerkt met baksteenpilasters en -fries. De middentravee vormt in voor- en achtergevel een risaliet, waarin de rechthoekige deuren in hardstenen omlijsting met erboven een oculus.

  • WIJNEN C., in Dorpskalender Heers 1997, p. 241-251.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeenteschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32206 (Geraadpleegd op )