Hoeve in U-vorm

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Heers
Deelgemeente Vechmaal
Straat Suskesstraat
Locatie Suskesstraat 15, Heers (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Heers (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Heers (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Van de oorspronkelijke gebouwen uit het eerste kwart van de 19de eeuw, zie Atlas van de Buurtwegen (1844) resten slechts de twee haakse dienstgebouwen; het woonhuis werd volledig herbouwd in 1898 of 1908.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen voor de dienstgebouwen) rondom een rechthoekig erf, van de straat afgesloten door twee kleine dienstgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw, en een hek op een lage muur; het erf is thans een tuin.

Woonhuis achteraan het erf. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond. Smalle, getoogde vensters in een geprofileerde bakstenen omlijsting met hardstenen sluitsteen en ekdrempel. Getoogde deur in een rechthoekige hardstenen omlijsting; trap en glazen luifel.

Stal links van het erf, voorzien van twee rechthoekige deuren in een geprofileerde, kalkstenen omlijsting, met een pomp ertussen. Zijgevels met aandaken en vlechtingen.

Dwarsschuur rechts van het erf, voorzien van een rondboogpoort. Zijgevels met aandaken.

  • DEWELF A. e.a., Het dorpsverleden van Vechmaal, Vechmaal, 1978, p. 179.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Vechmaal

Vechmaal (Heers)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.