erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID
32212
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32212

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

U-vormige hoeve uit het vierde kwart van de 19de eeuw, op de plaats van een langgestrekte hoeve (nok loodrecht op de straat) uit de eerste helft van de 19de eeuw, zie Atlas van de Buurtwegen (1844).

Gebouwen onder zadeldaken (alleen de schuur heeft nog Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig erf, van de straat afgesloten door een muur en ijzeren hek.

Woonhuis achteraan het erf. Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op licht verhoogde begane grond met hardstenen plint. Smeedijzeren ankers. Getoogde vensters met hardstenen aanzet- en sluitstenen, en dito lekdrempels. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting met sluitsteen.

Stal links van het erf, voorzien van getoogde muuropeningen en een rechthoekig zolderluik.

Dwarsschuur rechts van het woonhuis en mogelijk iets ouder (derde kwart van de 19de eeuw), met de poort aan straatzijde; stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve in U-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32212 (Geraadpleegd op )