Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Langstraat. Gesloten hoeve, de gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf met mestvaalt in de hoek tussen schuur en stal. Op de Ferrariskaart (1771-77) staat op deze plaats een hoeve met losstaande bestanddelen aangeduid, in de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1844) uitgegroeid tot een gesloten hoeve.

Het oudste deel is de dwarsschuur uit het vierde kwart van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw; het woonhuis en de inrijpoort behielden een oude kern in vakwerk, mogelijk in de eerste helft van de 19de eeuw, doch werden recent versteend met behoud van het oorspronkelijke volume; de stalvleugel, op het onder vermelde gedeelte na, werd gebouwd eind 19de eeuw ter vervanging van een muur die het erf afsloot. Inrijpoort in de oostvleugel, rechthoekig onder houten latei; gedeeltelijk orspronkelijk houtwerk.

Woonhuis ten zuiden van het erf; bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen); het oorspronkelijke vakwerk is nog zichtbaar in de zijgevel aan straatzijde. Het stalgedeelte, aansluitend bij het poortgebouw dateert qua volume uit de eerste helft van de 19de eeuw; het werd recent naar voren toe vergroot.

Dwarsschuur achteraan het erf. Bakstenen gebouw onder steil zadeldak (Vlaamse pannen); schuurpoort onder metalen I-balk; rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting. De zijgevels waren voorheen voorzien van aandak en vlechtingen.