erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
32220
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32220

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met oude inplanting: op de Ferrariskaart (1771-77) staat op deze plaats een U-vormige hoeve aangeduid. Van deze oude kern bleven geen resten bewaard. In de eerste helft van de 19de eeuw, waarschijnlijk 1834, zie de latei van de schuurpoort, geëvolueerd tot gesloten hoeve (Atlas van de Buurtwegen, 1844); de stal en het poortgebouw werden waarschijnlijk in 1861 versteend, het woonhuis waarschijnlijk in 1877. De vakwerkschuur, de enige rest van de hoeve van 1834, werd recent versteend. Het woonhuis werd in 1887 vervangen door het huidige. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een rondboogvormige inrijpoort in de noordvleugel.

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond; hardstenen plint in de voorgevel, hardstenen keldergaten in de gevel aan erfzijde. Getoogde muuropeningen in een hardstenen omlijsting, de deur voorzien van een trap. Vier hardstenen oculi in de zijgevel aan straatzijde. Vóór het woonhuis bevindt zich een omhaagde tuin. Een gedeelte van het oorspronkelijke, woonhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, bevindt zich aansluitend bij het nieuwe woonhuis, in de noordhoek van het erf, thans voorzien van vensters (getoogd) uit de tweede helft van de 19de eeuw; de onderkeldering, met hardstenen keldergaten voorzien van een smeedijzeren tralie, duidt erop dat het hier om de opkamer gaat.

Recent versteende stal, aansluitend bij de linker zijgevel van het woonhuis.

Stal tegenover het woonhuis. De oorspronkelijke muuropeningen zijn de rechthoekige zoldervensters met hardstenen onderdorpel, en de rechthoekige deuren in hardstenen omlijsting.

Recent versteende dwarsschuur achteraan het erf; rechthoekige schuurpoort; in de houten latei werd een gedeelte van de oorspronkelijke latei verwerkt met datering 1834/ ANNO.

  • DEWELF A. e.a., Het dorpsverleden van Vechmaal, Vechmaal, 1978, p. 165.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32220 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.