Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Heers
Deelgemeente Veulen
Straat Nieuwe Steenweg
Locatie Nieuwe Steenweg 145, Heers (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Heers (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Heers (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Oorspronkelijk L-vormige hoeve (straatvleugel en haaks aansluitende zuidvleugel) met kern uit het eerste kwart van de 19de eeuw, confer Atlas van de Buurtwegen (1843). Uit deze periode dateert wellicht alleen de benedenverdieping van de vleugel aan straatzijde. De zuidvleugel werd vervangen door een recent dienstgebouw, de hoeve werd in de tweede helft van de 19de eeuw vergroot tot een gesloten hoeve.

Woonhuis met aansluitend poortgebouw aan straatzijde. Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en waarschijnlijk oorspronkelijk één, thans twee bouwlagen onder zadeldak; licht verhoogde begane grond, hardstenen plint. De ordonnantie dateert uit het midden van de 19de eeuw: rechthoekige, beluikte vensters met hardstenen latei en lekdrempel, en een rechthoekige deur in hardstenen omlijsting met oorspronkelijk bovenlicht met houten roedeverdeling. De bovenvensters dateren waarschijnlijk uit een latere periode. Korfboogvormige inrijpoort in een hardstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband. De dienstgebouwen, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, werden later sterk gewijzigd.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Veulen

Veulen (Heers)

is gerelateerd aan Boerentuin met gevlochten haag

Nieuwe Steenweg 145 (Heers)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.