Coutjoul, gesloten hoeve

Beschrijving

Belangrijke gesloten hoeve , gelegen op de grens van de gemeenten Vliermaal en Schalkhoven. De naam was aanvankelijk "Vrolohof", naar het in 1384 vermelde middeleeuwse leengoed Vroeloo, "Vroolhove" in een akte van 1696.

Op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een gesloten complex, eveneens in de Atlas van de Buurtwegen (1846) als zogenaamde Ferme Vroelhoven.

Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, confer mergelstenen hoekbanden aan poortvleugel en stal.

Complex samengesteld uit een poortvleugel ten oosten, een woonhuis met aansluitende stal en opkamer ten noorden, stallingen ten zuiden en een dwarsschuur ten westen, gegroepeerd rondom een deels gekasseid erf.

Ten oosten, poortvleugel met poortgebouw, voorzien van mergelstenen hoekbanden en een nis met Lievevrouwebeeldje; aan weerszijden lagere gebouwen. Rondboogpoort met kalkstenen negblokken, waarschijnlijk hergebruikt materiaal uit verschillende perioden. Aan de erfzijde: kleine, getoogde benedenvensters met mergelstenen omlijsting aan weerszij van de verankerde rondboogpoort.

Ten noorden, haaks woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen (nok loodrecht op de straat). In zijn huidige vorm: begane grond uit de eerste helft van de 19de eeuw, bovenverdieping uit eind 19de eeuw. Verschillende bouwfasen aangegeven door de afwerking van de muuropeningen: rechthoekige benedenvensters in vlakke, hardstenen omlijsting en dito deur; getoogde bovenvensters met hardstenen lekdrempels. Gedichte rechthoekige, omlijste deur en twee recente vensters in de achtergevel. Opkamer ten oosten van het woonhuis, met verspringende, lagere bedaking; aan de straatkant twee beluikte, getoogde vensters, met hardstenen lekdrempels. De mergelstenen hoekband ten noordoosten en de bouwnaden in overgang naar het beschreven woonhuis wijzen op een oudere, 18de-eeuwse kern.

Stallen ten westen van het woonhuis en ertegenover ten zuiden. Recent aangepaste vensters en deuren onder betonnen lateien. Deurposten van een aantal getoogde deuren met hergebruikt kalkstenen materiaal, geprofileerd en gebouchardeerd. Achtergevel van de stal ten zuiden met getoogde muuropeningen, recent gedicht.

Ten westen, dwarsschuur met rondboogpoort.

• BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986), p. 72-73, ill.
  • S.N., Bondige inventaris der kunstvoorwerpen van het arrondissement Tongeren, (Bulletin van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, 11, (1960), p. 297).

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk