Kasteel Hoogveld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Hoogveld

Beschrijving

Gebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, opgetrokken in opdracht van de familie du Vivier. Het jaartal 1892 op de smeedijzeren windvaan van de trapgevel van de rechter vleugel zou aan het feit herinneren dat het goed aan het einde van de 19de eeuw door huwelijk in bezit kwam van de familie de Ghelin. Op een andere, inmiddels verdwenen windvaan stond: F.[ontaine] [de] G.[helin].

Het was Fernand François Julien Joseph Marie Fontaine de Ghelin die het kasteel uit het eerste kwart van de 19de eeuw grondig heropbouwde, nadat het door brand bijna volledig was verwoest. In de loop van de 20ste eeuw veranderde het kasteel verscheidene keren van eigenaar en was het vaak voor een kortere of langere periode onbewoond. Inmiddels opnieuw betrokken; restauratie aan de gang.

Gelegen op een hoogte, in een beboomd voormalig kasteelpark, door gebrek aan onderhoud ontaard. Gekasseide oprit.

Kasteel met neo-Vlaamserenaissance-inslag, confer onder meer trapgevels, deels met bolbekroning, torens, arkeltjes, aanzet- en sluitstenen met diamantkoppen. Het in 1970 gewitte bakstenen gebouw, op hardstenen plint en met dito afwerking, bestaat uit een T-vormig geheel onder gecombineerde zadeldaken (kunstleien en roofing). Aanwezigheid van sierankers.

Aan de straatzijde: vleugel van vijf traveeën en twee bouwlagen, met centrale trapgevelbekroning en twee vierkante hoektorens onder geknikt tentdak (leien). Haakse vleugel van acht traveeën en twee bouwlagen met trapgevelbekroningen, waarvan de linkergevel met in een deur veranderde poort van het voormalige koetshuis (met wapenschild, gezandstraald in glas). Ronde arkeltjes en twee ronde torens, alle met kegelvormige spits met koperen bekleding. Getrapte en tuitvormige dakkapellen. Rechthoekige, ronde, halfronde en ovale muuropeningen. Recente luifels. Voormalige stallen achteraan.

• BOGAERTS D. & VALGAERTS E., Kortessem. Een rijk molenverleden, Kortessem, 1990, p. 194, 196, 200, 202.
  • GIELEN E., Vliermaal. Dorpsmonografie, onuitg. verhandeling (Hasselt), 1986, p. 41, ill. op kaft.
  • GILISSEN J., Kortessem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, p. 2.