erfgoedobject

Hoogveldkapel

bouwkundig element
ID
32261
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32261

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoogveldkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In de Atlas van de Buurtwegen (1846) wordt op het Hoogveld een kapel aangeduid als Chapelle Savel, aan de overkant van de huidige. Circa 1900 gebouwd door de toenmalige eigenaar van het kasteel, Fernand Fontaine de Ghelin-du Vivier.

Bakstenen gebouw op hardstenen plint; één rechte travee met vlakke koorsluiting onder zadeldak (mechanische pannen). Getrapte voorgevel en zijgevels afgelijnd door hoeklisenen. Rondboogportaal met sluitsteen en imposten van hardsteen; verdwenen deur. Overhoekse muizentandfriezen aan de zijgevels. De kapel is thans door klimop overgroeid.

  • BOGAERTS D. & VALGAERTS E., Kortessem. Een rijk molenverleden, Kortessem, 1990, p. 194, 200.
  • GIELEN E., Vliermaal. Dorpsmonografie, onuitg. verhandeling (Hasselt), 1986, p. 47.
  • ROEBBEN J., Kapellen in Groot Kortessem, Kortessem, 1996, p. 58-59, afbn.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoogveldkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32261 (Geraadpleegd op )