Windmolen van Vliermaal

Gemeente Kortessem
Locatie Hoogveldstraat 20, Kortessem (Limburg)

• Adrescontrole Kortessem (adrescontroles: 12-05-2007 - 12-05-2007).
  • Inventarisatie Kortessem (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Windmolen van Vliermaal

Beschrijving

Ronde stenen berg- of beltgraanwindmolen, die nooit een specifieke naam heeft gehad. Wel is hij gekend als de windmolen op de "Ghelinberg" of van Vliermaal.

Bovenkruier, in 1857 opgericht in opdracht van Alphonse Adrien Jean François du Vivier-Vandenberg, burgemeester van Vliermaal, op de plaats "Kukkelberg", het hoogste punt in het landschap. Hij werd opgetrokken na de teloorgang van de watergraanmolens op de bovenloop van de Mombeek. Eens de maalactiviteit in 1908 stopgezet, werd het molenwerk ontmanteld en de romp ter hoogte van de derde bouwlaag ingekort. Het gebouw kreeg nadien een agrarische functie. De molen takelde vlug af tot een ruïne. In 1966 en volgende, herstelling van de afgebrokkelde bovenverdieping van de romp, aanbrengen van kantelen met reling en aanpassen als dancing. De belt is momenteel volledig afgegraven.

Bakstenen romp, voorzien van vier gewelfde gangen; mergelstenen afwerking. Rondboogvensters en -deuren met mergelstenen sluit- en aanzetstenen en dito lekdrempels en dorpels.

• BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986),p. 58-59, ill.
  • BOGAERTS D. & VALGAERTS E., Kortessem. Een rijk molenverleden, Kortessem, 1990, p. 17, 35, 180, 190-200 (met ills.), 202, 206, 208, 216.
  • GIELEN E., Vliermaal. Dorpsmonografie, onuitg. verhandeling (Hasselt), 1986, p. 43-44, afb.
  • GILISSEN J., Kortessem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, prentkaart nr. 29.