Gevelwand

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Kortessem
Deelgemeente Vliermaal
Straat Leopold III-straat
Locatie Leopold III-straat 1-7, Kortessem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kortessem (adrescontroles: 12-05-2007 - 12-05-2007).
  • Inventarisatie Kortessem (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gevelwand

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gevelwand uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Nummer 1, 3: bakstenen gebouwen op breukstenen plint, van telkens vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen). Baksteenfriezen. Getoogde muuropeningen, hardstenen keldergaten en lekdrempels.

Nummer 5: zeer grote gesloten hoeve. Boerenburgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen vooraan, Vlaamse achteraan). Bakstenen gebouw met middenrisaliet met trapgevelbekroning. Hardstenen keldergaten. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels en lateien, bakstenen boogvelden en ontlastingsbogen; origineel houtwerk. Rechthoekige deur met bovenlicht in glas in lood. Zijgebouwen met deels blinde bovenvensters en twee rondboogpoorten. Baksteenfriezen aan de hele voorkant. Achtergevel van het woonhuis met laadvenster in de middentravee.

Alle dienstgebouwen van baksteen, onder zadeldaken (merendeels Vlaamse pannen). Ten zuidwesten, stallen, met getoogde, halfronde en rechthoekige muuropeningen. Ten noordoosten, wagenhuis met oorspronkelijke rondboogpoort en recente rechthoekige poort. Ten zuidoosten, dwarsschuur met rondboogpoort en rechthoekige poort. Zijgevels met aandaken .

Nummer 7: bakstenen gebouw met afwerking van hardsteen; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen). Getoogde vensters en dito poort in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten; blijkbaar aangepaste latei met sluitsteen. Baksteenfries.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Leopold III-straat

Leopold III-straat (Kortessem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.