Teksten van Boerenburgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32268

Boerenburgerhuis ()

De woning die deels in vakwerk werd opgetrokken, is de enige restant van een voormalige hoeve en zou opklimmen tot de eerste helft van de 17de eeuw. Achter de woning ligt de bijhorende tuin.

Historiek

De woning is een deel van een voormalige hoeve, waarvan de dienstgebouwen zijn verdwenen. De hoeve werd aangeduid als een gesloten complex op de Ferrariskaart (1771-1777) en in de Atlas van de Buurtwegen als een hoeve met losstaande bestanddelen (1846). De hoeve zou opklimmen tot de eerste helft van de 17de eeuw.

Beschrijving

De woning is gelegen in het centrum van de Vliermaal, tegenover pastorie en de Sint-Agapituskerk met omliggend kerkhof.

De woning is een dubbelhuis van vijf traveeën twee bouwlagen onder een zadeldak evenwijdig aan de straat. De voorgevel heeft een plint in silex met daarboven baksteenmetselwerk met speklagen en hoekbanden in natuursteen. De eerste verdieping is volledig opgetrokken in vakwerk. De noordelijke zijgevel kent eenzelfde opbouw. De achtergevel zou wel volledig in vakwerk zijn opgetrokken.

Het interieur bestaat uit een centrale gang met links en rechts vooraan ruime vertrekken met bewaarde 18de-eeuwse plafonds met troggewelven en 18de-eeuwse schouwmantels. Op de verdieping vinden we een identieke situatie.

  • Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000229, Leopoldstraat 11: woning, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1981).
  • PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Turnhout.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/153499 (geraadpleegd op ).


Hoeve ()

Voormalige hoeve, waarvan de dienstgebouwen zijn verdwenen, als een gesloten complex aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777) en in de Atlas van de Buurtwegen als een hoeve met losstaande bestanddelen (1846).

Hoekhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen, gewijzigde dakhelling), in kern uit de eerste helft van de 17de eeuw.

Bakstenen voorgevel met mergelstenen speklagen en hoekbanden op silex plint; sporen van vakwerk; voormalige cementering uit het eerste kwart van de 20ste eeuw in maart 1999 verwijderd, tijdens aan de gang zijnde restauratie. Rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels en onder houten lateien; rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting; trap. Achtergevel in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen en gewijzigde muuropeningen.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/32268 (geraadpleegd op ).