Pastorie Sint-Agapitusparochie

Beschrijving

Pastorie, gelegen ten zuidwesten van de kerk. De vorige, afgebroken in 1877, was deels in leem en bevond zich aan de straat. De huidige is meer achterin gelegen. Ommuurde en omhaagde voortuin. Monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, verwerkt in de tuinmuur.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, kunstleien), gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect Denis (Sint-Truiden). Bakstenen lijstgevel op een hardstenen plint, met baksteenfries en hoeklisenen. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels en lateien. Uitspringend portaal van hardsteen met puntgevelbekroning en kruis; ingeschreven rondboogdeur met geprofileerde imposten. Bijgebouw fungeert als garage.

In 1998 goedgekeurde en voor de nabije toekomst geplande verbouwing van de pastorie tot meergezinswoning en vergaderzaal, naar ontwerp van het architectenbureau Evers & Keunen (Hasselt).

• Archief Afdeling Monumenten en Landschappen Brussel, plannenfonds Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, provincie Limburg, Vliermaal, pastorie.
  • BONGAERTS J. 1985: 200 jaar Sint-Agapituskerk Vliermaal. Historische sprokkelingen over de kerkelijke aangelegenheden, Vliermaal, 8-9.
  • DRIESEN W. s.d.: Bulletin..., s.l., 131.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Aanvullende informatie

De pastorie werd in 2003 herbestemd tot sociale woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij Limburgs Tehuis.