Pastorie Sint-Agapitusparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Kortessem
Deelgemeente Vliermaal
Straat Leopold III-straat
Locatie Leopold III-straat 12, Kortessem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Agapitusparochie

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Pastorie Sint-Agapitusparochie en kerkhof

Deze bescherming is geldig sinds 05-08-1996.

Beschrijving

Pastorie, gelegen ten zuidwesten van de kerk. De vorige, afgebroken in 1877, was deels in leem en bevond zich aan de straat. De huidige is meer achterin gelegen. Ommuurde en omhaagde voortuin. Monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, verwerkt in de tuinmuur.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, kunstleien), gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect Denis (Sint-Truiden). Bakstenen lijstgevel op een hardstenen plint, met baksteenfries en hoeklisenen. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels en lateien. Uitspringend portaal van hardsteen met puntgevelbekroning en kruis; ingeschreven rondboogdeur met geprofileerde imposten. Bijgebouw fungeert als garage.

In 1998 goedgekeurde en voor de nabije toekomst geplande verbouwing van de pastorie tot meergezinswoning en vergaderzaal, naar ontwerp van het architectenbureau Evers & Keunen (Hasselt).

  • Archief Afdeling Monumenten en Landschappen Brussel, plannenfonds Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, provincie Limburg, Vliermaal, pastorie.
  • BONGAERTS J. 1985: 200 jaar Sint-Agapituskerk Vliermaal. Historische sprokkelingen over de kerkelijke aangelegenheden, Vliermaal, 8-9.
  • DRIESEN W. s.d.: Bulletin..., s.l., 131.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 1999

Aanvullende informatie

De pastorie werd in 2003 herbestemd tot sociale woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij Limburgs Tehuis.

Vandeweghe, Evert & Verwinnen, Katrien (23-12-2015 )

Relaties

maakt deel uit van Leopold III-straat

Leopold III-straat (Kortessem)

is gerelateerd aan Kerkhof en tuin van de pastorie van Vliermaal

Leopold III-straat 12 (Kortessem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.