erfgoedobject

Pastorie Sint-Agapitusparochie

bouwkundig element
ID
32269
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32269

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie, gelegen ten zuidwesten van de kerk. De vorige, afgebroken in 1877, was deels in leem en bevond zich aan de straat. De huidige is meer achterin gelegen. Ommuurde en omhaagde voortuin. Monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, verwerkt in de tuinmuur.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, kunstleien), gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect Denis (Sint-Truiden). Bakstenen lijstgevel op een hardstenen plint, met baksteenfries en hoeklisenen. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels en lateien. Uitspringend portaal van hardsteen met puntgevelbekroning en kruis; ingeschreven rondboogdeur met geprofileerde imposten. Bijgebouw fungeert als garage.

In 1998 goedgekeurde en voor de nabije toekomst geplande verbouwing van de pastorie tot meergezinswoning en vergaderzaal, naar ontwerp van het architectenbureau Evers & Keunen (Hasselt).

  • Archief Afdeling Monumenten en Landschappen Brussel, plannenfonds Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, provincie Limburg, Vliermaal, pastorie.
  • BONGAERTS J. 1985: 200 jaar Sint-Agapituskerk Vliermaal. Historische sprokkelingen over de kerkelijke aangelegenheden, Vliermaal, 8-9.
  • DRIESEN W. s.d.: Bulletin..., s.l., 131.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De pastorie werd in 2003 herbestemd tot sociale woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij Limburgs Tehuis.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kerkhof en tuin van de pastorie van Vliermaal

  • Is deel van
    Leopold III-straat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie Sint-Agapitusparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32269 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.