erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
32271
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32271

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Het dorpshuis uit het derde kwart van de 19de eeuw is van het dubbelhuistype met vijf traveëen en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen). Het bakstenen gebouw met getoogde bakstenen keldergaten en getoogde vensters op hardstenen lekdrempels is beluikt op de licht verhoogde begane grond. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten; hardstenen trap.

De woning heeft een ondiepe voortuin die eertijds was beveiligd met een witgeschilderd hek van bandijzer, waarvan alleen de stijlen en het poorthekje bewaard bleven. Dit hekje hangt tussen dubbele, onderling in half-cirkel verbonden en op vlammetjes uitlopende stijlen. Verder heeft het onderspijltjes en spijlen met een door krulwerk ondersteund klimmend beloop. Een gelijk­aardig zwart geschilderd hekje achter op het erf leidt naar de boomgaard.

  • DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32271 (Geraadpleegd op )