Dubbelhuis ()

Kleine voortuin met hek. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met getoogde bakstenen keldergaten en getoogde vensters op hardstenen lekdrempels, beluikt op de licht verhoogde begane grond. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten; trap.

Auteurs:  Pauwels, Dirk

Dubbelhuis met voortuinhekje ()

Het dorpshuis uit het derde kwart van de 19de eeuw is van het dubbelhuistype met vijf traveëen en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen). Het bakstenen gebouw met getoogde bakstenen keldergaten en getoogde vensters op hardstenen lekdrempels is beluikt op de licht verhoogde begane grond. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten; hardstenen trap.

De woning heeft een ondiepe voortuin die eertijds was beveiligd met een witgeschilderd hek van bandijzer, waarvan alleen de stijlen en het poorthekje bewaard bleven. Dit hekje hangt tussen dubbele, onderling in half-cirkel verbonden en op vlammetjes uitlopende stijlen. Verder heeft het onderspijltjes en spijlen met een door krulwerk ondersteund klimmend beloop. Een gelijk­aardig zwart geschilderd hekje achter op het erf leidt naar de boomgaard.

• DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.