erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
32277
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32277

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gerestaureerde voormalige hoeve, als inplanting in de vorm van een gesloten hoeve reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), U-vormig in de Atlas van de Buurtwegen (1846). Heden eveneens U-vormige aanleg, maar met ten dele losstaande bestanddelen.

Ten westen, boerenhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met getoogde vensters op hardstenen lekdrempels. Getoogde deur met een licht uitspringende hardstenen omlijsting.

Ten oosten, bakstenen stallen met getoogde muuropeningen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Ten noorden, haaks aansluitende dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met lemen (?) vullingen. Originele schuurpoort, naast nieuwe poort.

Het gekasseid erfje is aan de straatzijde afgezet met een witgeschilderd hek op een bakstenen voet met dekstenen van blauwe hardsteen. De vaste delen hebben een boven- en een onderregel en in v-vorm eindigende spijlen, alles van bandijzer. Het poorthek is gevat tussen dubbele, bovenaan onderling verbonden vierkante stijlen van smeedijzer. De regels, de makelaar, de onderspijltjes en de spijlen zijn van bandijzer, zoals ook de schoorstukken, die met krulwerk het klimmend beloop van de spijlen ondersteunen.

  • DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32277 (Geraadpleegd op )