Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Boerenburgerhuis van vijf traveeen en één poorttravee als risaliet en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), in kern uit het midden van de 19de eeuw, met mogelijke wijzingen uit het eind van de 19de eeuw (lekdrempels en consoles).

Bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond, met hardstenen keldergaten. Kordon vormende geprofileerde waterlijst. Rechthoekige vensters met hardstenen doorlopende lekdrempels op consoles en hardstenen lateien, oorspronkelijk beluikt op beide bouwlagen. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten; trap. Getoogde poort in een vlakke hardstenen omlijsting met sluitsteen, op neuten.

Nummer 293: bakstenen gevel van drie traveeën en twee bouwlagen, met dezelfde ordonnantie als nummer 291. Aanhorigheden achteraan.

Auteurs: Pauwels, Dirk