erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
32290
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32290
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Woonhuis van een voormalige hoeve, uit het vierde kwart van de 18de eeuw, in de Atlas van de Buurtwegen (1846) aangeduid als een complex van twee evenwijdige losstaande bestanddelen, op het kadasterplan (1996) als semi-gesloten.

Verdwenen dak (nok loodrecht op de straat) met steile dakhelling, aandaken en vlechtingen. Witgekalkt bakstenen gebouw op gepikte plint. Gewijzigde muuropeningen onder meer uit het midden van de 19de eeuw. Aanzet van voormalige, ten zuidoosten gelegen inrijpoort bewaard. Begin 1999 volledig afgebroken.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32290 (Geraadpleegd op )