erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Amandusparochie

bouwkundig element
ID
32295
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32295

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige pastorie, ten noorden van de kerk, aan de overkant van de straat.

Alleenstaand, achterin gelegen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het tweede kwart van de 19de eeuw, aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1846).

Voortuin met eternieten afsluiting en ijzeren hek. Bakstenen gevel geritmeerd door de hoekpilasters en het middenrisaliet, en afgelijnd door middel van de geschilderde en gekorniste kroonlijst. Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en dito, deels doorlopende lekdrempels, voorheen beluikt op de licht verhoogde begane grond. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten, met druiplijst.

Ten zuiden van de pastorie: oude dorpspomp.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  : 1999


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie van de Sint-Amandusparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32295 (Geraadpleegd op 23-06-2021)