erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

bouwkundig element
ID
32297
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32297

Juridische gevolgen

Beschrijving

De kapel, aan een kruising van twee veldwegen, circa 100 meter ten zuidwesten van de Tongersesteenweg, is gelegen op een hoogte ten opzichte van de weg en beschaduwd door een monumentale wilde kastanjeboom.

Deze bakstenen kapel, gebouwd in 1801, wordt in de Atlas van de Buurtwegen (1846) vermeld als Schoenhagekapel. Jaarlijks wordt hier de statie van de Kruisprocessie gehouden, en komt de hele parochie ter bedevaart. Gerestaureerd en aangepast gebouw van één rechte travee, met vlakke koorsluiting, onder zadeldak (mechanische pannen) met smeedijzeren dakruitertje. Gecementeerde voorgevel en plint. Gecementeerd, getoogd venstertje in elke zijgevel. Inscriptie in recent smeedijzer: T[roosteres]D[er]B[edrukten]B[id]V[oor]O[ns]. Vernieuwd interieur.

  • BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986), p. 56-57, ill.
  • GIELEN E., Vliermaal. Dorpsmonografie, onuitg. verhandeling (Hasselt), 1986, p. 48.
  • OOMS H.F. & BLONDIAU A.J., Onze-Lieve-Vrouw in Limburg, s.l., 1959, p. 193-194, pl.
  • ROEBBEN, J., Kapellen in Groot-Kortessem, Kortessem, 1996, p. 62-63, afbn.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32297 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.