erfgoedobject

Rusthuis Sint-Elisabeth

bouwkundig element
ID
3231
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3231

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rusthuis met gevelsteen van 1894, volgens de literatuur werd het kasteel Fruytenborg bij testament in 1900 aan het armenbestuur van de gemeente geschonken als tehuis voor bejaarden, het goed werd echter verkocht en met de opbrengst werd in 1908 dit bejaardenhuis opgericht, zie gevelsteen: "Dit godshuis is gesticht door Mevrouw/ Alexandra de Raedt geboren te Mechelen/ den 28 meert 1834 en alhier overleden op/ het kasteel Fruijtenborg den 5 julij 1901/ weduwe van den heer Felix de Billemont".

Neogotisch complex van twee bouwlagen onder leien bedaking naar ontwerp van E. Careels. Verspringende baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor banden en omlijstingen. Brugse traveeën met neogotisch maaswerk. Centrale kapel met neogotisch vierlicht, steunberen en hogere torens. Oksels met portieken op hardstenen zuilen. Vernieuwde rechthoekige vensters. Links recente vleugel.

  • VAN HOOF W., Het Sint-Elisabeth-Rusthuis, in Erf en Heemuitgaven, 17, 1990.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het Sint-Elisabethrusthuis werd in 1914-1918 gebruikt als krijgslazaret en als noodkerk. Voor deze laatste functie werd een uitbreiding gebouwd aan de voorgevel die nadien weer afgebroken werd.
  • Mondelinge informatie verkregen van René de Munter (heemkring Erf en Heem) op 13 november 2013.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Rusthuis Sint-Elisabeth [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3231 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.