erfgoedobject

Hoeve Nederveld

bouwkundig element
ID
32350
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32350

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Nederveld
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige gesloten hoeve, op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een L-vormig complex en in de Atlas van de Buurtwegen (1846) als een semi-gesloten hoeve zonder het huidige poortgebouw.

In een hoogstamboomgaard achterin gelegen, heden volledig gesloten complex, bestaande uit een noordwestelijk poortgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, een ten noordoosten aansluitend woonhuis van 1916 confer jaarsteen, twee dienstgebouwen ten noordoosten en ten zuidoosten, in kern uit de eerste helft van de 19de eeuw en recente stallen ten zuidwesten.

Ten noordwesten, poortgebouw onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), oorspronkelijk in vak- en leembouw, nu versteend, met verhoogde rondboogpoort in een hardstenen omlijsting met negblokken; schamppalen. Pannen beschieting en resten van vakwerk met bakstenen vullingen in zijgevel. Windwijzer met inscriptie "MM 1796".

Ten noordoosten aansluitend boerenburgerhuis in baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Gevelsteen met inscriptie boven deur: "L.W.V.//1916". Voorgevel geordonneerd door middel van een middenrisaliet, hoeklisenen en verbindende baksteenfriezen. Getoogde muuropeningen met hardstenen lekdrempels, sluit- en aanzetstenen; deur in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten.

Ten zuidwesten van het erf: recente stallen in cementblokken (voormalige koeienstallen). Overige dienstgebouwen van baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), met gewijzigde ordonnanties. Het dienstgebouw ten zuidoosten, waarvan de zijgevel met pannen beschieting, was oorspronkelijk in vak- en leembouw.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Nederveld [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32350 (Geraadpleegd op )