Gemeentehuis van Vliermaalroot en gemeenteschool

Beschrijving

Achterin gelegen voormalige gemeentehuis uit de jaren 1870, nu in gebruik als gemeentelijke basisschool. Dubbelhuis uit begin 20ste eeuw; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gevel op licht verhoogde begane grond, met hardstenen keldergaten. Travee-indeling gemarkeerd door lisenen en een aflijnende mijterboogfries; kroonlijst. Getoogde muuropeningen met omlopende druiplijst en lekdrempels, laatstgenoemde van hardsteen; dito deuromlijsting met tussendorpel, steektrap. Achteraan en haaks op het gemeentehuis: verbouwd gemeenteschooltje met dito afwerking.

De voortuin is beveiligd door een witgeschilderd hek van vier brede traveeën plus een poort en een haakse travee. Het wordt geritmeerd door geprofileerde gietijzeren zuilen met vaasbekroning en het vaste hek staat op een bakstenen muurtje met dekstenen van blauwe hardsteen. Het hek heeft dubbele vierkante boven- en onderregels met ringen en spijlen met lanspunten, gespiegelde ringsegmenten halfweg en driekwart ringen tegen de regels. Het poorthek volgt in het bovendeel hetzelfde model en heeft onderaan een rechthoekig kader gevuld met genagelde, ruit vormende platte staven, alles uit de bouwperiode.

• DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel.
  • GILISSEN J., Kortessem..., 2, Zaltbommel, 1994, prentkaart nr. 30.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk