Hoeve Wermerbos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wermerbos

Beschrijving

Hoeve Wermerbos, op de Ferrariskaart (1771-77) vermeld als Château Wermenbosch, in de Atlas van de Buurtwegen (1846) als Château Wermerbosch, voorts op beide historische kaarten aangeduid als een omgracht complex met losstaande bestanddelen.

Heden een complex bestaande uit een recente nieuwbouw ten zuiden en een overblijfsel van de donjon van het oude leengoed ten noorden.

In 1365 verheffen Hugo van Vliedermale of van Werme en zijn zuster Oda gronden bij het hof ten Bossche. In 1371 heet de hoeve "van Wermerbosche" bij een verheffing van gronden door Hendrik van Dessener, schoonbroer van Hugo van Werme die in verband wordt gebracht met de bouw van de woontoren.

Overblijfsel van de donjon van het oude leengoed van Wermerbos, uit het derde kwart van de 14de eeuw. Klein rechthoekig gebouw van mergel, op een plint van silex met hoekstenen van mergel; zadeldak (Vlaamse pannen) uit de 19de eeuw. Latere, rechthoekige deur op de begane grond; ingang met mijtervormige latei en ontlasting op de tweede bouwlaag.

Interieur: op de begane grond: drie keperbogige nissen van mergel; twee doorlopende mergelstenen banden met kwartrondprofiel ter ondersteuning van het plafond; op de tweede bouwlaag: nisvormige schouw met bakstenen achterwand met zigzagmotieven; het sterk verbouwd venster vertoont sporen van twee vensterbankjes.

• CLAASSEN A.,Van mottoren tot kasteel, (Publicaties van het Provinciaal Gallo-Romeins Museum Tongeren, 14), Tongeren, 1970, p. 77.
  • DOPERÉ F. & UBREGTS W., De donjon in Vlaanderen. Architectuur en wooncultuur, (Acta Archaeologica Lovaniensia - Monographiae, 3), Gent, 1991, p. 62, 218, 246, pl. XXXIII, fign. 77, 278.
  • REMANS G., Vliermaalroot, Limburg, 27, 1947-1948 p. 14-15, afb. 1.
  • S.N., Bondige inventaris..., p. 297.