Meisjesschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meisjesschool

In 1903 gebouwd door de zusters der Voorzienigheid van Hoeselt.

Achterin gelegen klooster opgevat als dubbelhuis in baksteenbouw met voortuin; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Lijstgevel op licht verhoogde begane grond; ordonnerend middenrisaliet uitlopend op een dakvenster met puntgevel en metalen kruis, hoeklisenen en verbindende rondboogfries en rechte tandlijst onder de kroonlijst. Getoogde muuropeningen, hardstenen lekdrempels en sluitstenen; rondboogvormig oldervenster met waaier in het bovenlicht; behouden ramen. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw boven de deur. Trap.

Haakse klassenvleugel van twee tussentraveeën en tien traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), uitziende op de speelplaats. Ritmerende lisenen en verbindende overhoekse muizentandfries. Brede getoogde vensters en ramen met roedeverdeling; smal deurrisaliet met puntgevelbekroning in de zevende travee; getoogde deur onder de rondboognis. Recent aanbouwsel in het verlengde, onder zadeldak (mechanische pannen).

• GILISSEN J., Kortessem..., 2, Zaltbommel, 1994, prentkaarten nrs. 3, 13.
  • REMANS G., Vliermaalroot, Limburg, 27, 1947-1948 p.34, afb. 9.