Het was de plaats van de galg ten tijde van het hooggerechtshof van Vliermaal, evenwel niet aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77).
Vroeger stonden op deze plaats, Aan de Lievenheerenboom genoemd, drie grote lindebomen, waaronder een kruisbeeld. In de Atlas der Buurtwegen (1846) komt dit kruis al voor. In 1964, bij de aanleg van de nieuwe weg, werden de bomen gekapt.
Het beschilderde kruisbeeld, bestaande uit een houten kruis met ijzeren Christusbeeld uit de eerste helft van de 19de eeuw, werd in de huidige bakstenen constructie ondergebracht. Recent werden ook drie nieuwe lindebomen geplant.
BALDEWYNS C. e.a., Veldkruisen in het kanton Borgloon. Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Borgloon, 1994, p. 34-35, pentekening.
GILISSEN J., Kortessem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, prentkaart nr. 46.
ROEBBEN J., Kapellen ...,., p. 46-47, afbn.
Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout. Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)