Teksten van Vakwerkhoeve met bakhuis

Vakwerkhoeve met bakhuis ()

Vakwerkhoeve met bakhuis uit het begin van de 20ste eeuw.

Historiek

Op het primitief kadaster (kadastrale mutatieschets van 1848 – oude toestand) staan twee aan mekaar gebouwde volumes afgebeeld. Ook in de Atlas van de Buurtwegen (1840-1844) is deze vorm terug te vinden. Op de mutatieschets van 1848 worden deze twee volumes opgesplitst in twee percelen. Het achterliggende volume werd nadien verkleind, waardoor het in 1859 los stond van het straatvolume.

Beide volumes werden ten laatste in 1887 volledig vervangen door drie nieuwe losstaande volumes: een gebouw tegen de straatkant en één dwars op de straat gericht, achteraan staat nog een kleiner volume. In 1908 bleken de twee aan de straat gelegen volumes verdwenen te zijn. In 1912 verscheen hier op de mutatieschetsen een hoofdgebouw, dwars op de straat gericht (huidig woonhuis), met haaks erop een aanbouw (stallen, ondertussen reeds afgebroken). Ten oosten stonden twee kleine bijgebouwen. Ten laatste in 1946 werd tegen de zijgevel van het hoofdgebouw een andere woning gebouwd.

De hoeve bestaat uit een woonhuis en bakhuis.

Ten zuiden, dwars op de straat, staat het woonhuis met stallen aan de straatzijde, van vijf traveeën (zes ankerbalkgebinten) en één bouwlaag. De gevels bestaan uit beschilderd stijl- en regelwerk met grotendeels lemen vullingen. De voorgevel bevat twee staldeuren, een deur en twee kleine vensters. In de kopgevel aan de straatzijde zit een rechthoekig luik. De achtergevel telt twee beluikte rechthoekige vensters in de linkerhelft.

Ten oosten, aan de straatzijde, staat een bakhuis van twee traveeën in vakwerk, met een bakoven onder zadeldak aangebouwd tegen de gebintgevel.

Het vitswerk lijkt een mengeling te zijn van het Kempisch type (halfhoutse horizontale balken met opgenagelde vitsstokken) en het Haspengouwse type (horizontale regels liggen in het vlak van de stijlen).

Achter de hoeve sluit een andere woning aan, ten laatste in 1946 gebouwd.

Interieur

De woning heeft nog een traditionele indeling met twee naast elkaar gelegen kamers en centrale schouw aan de zuidzijde en twee kleine kamers aan de noordzijde. Aan de straatzijde bevindt zich het schuur- en stalgedeelte.

• PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Turnhout, 436.

Bron: Beschermingsdossier DL002435, Kortessem - Vakwerk (digitaal dossier)

Hoeve met losstaande bestanddelen ()

Hoeve met losstaande bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw, als inplanting van een andere vorm aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1846). Heden samengesteld uit een woonhuis met stallen ten zuiden, varkensstallen ten westen en een bakhuis ten oosten aan de straatzijde.

Ten zuiden, woonhuis met stallen aan de straatzijde, van vijf traveeën en één bouwlaag (nok loodrecht op de straat). Beschilderd stijl- en regelwerk met grotendeels lemen vullingen. Traditionele indeling met twee naast elkaar gelegen kamers en centrale schouw.

Ten westen, haaks aansluitende, versteende varkensstallen. Ten oosten, aan de straatzijde, bakhuis van twee traveeën in vakwerk, met bakoven, (nok parallel aan de straat).

Auteurs:  Pauwels, Dirk