Scheidsbroeckhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Scheidsbroeckhoeve

Beschrijving

Volgens verweerd opschrift "Scheidsbroeckhoeve", op de kaarten van Vandermaelen en Popp ingetekend als omgrachte "Scheydbroekhoeve" modo "Scheedebroeckhoeve". Hoeve met woonstalhuis ten noorden van een aarden erf met parallelle schuur ten zuiden, gelegen in het noordelijk landbouwgebied ten zuiden van de Kleine Nete, in kern opklimmend tot de 18de eeuw (zie volume).

Woonstalhuis van vier + vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, golfplaten). Verankerde, aangepaste baksteenbouw met opvallende steunberen. Woonhuis met hardstenen, betraliede en beluikte kruis- en bolkozijnen, vernieuwde ramen. Rechthoekige deur met getoogd bovenlicht in omlijsting van gesinterde baksteen. Aangepaste stalvensters; vernieuwde zijgevel.

Tweebeukige schuur van drie traveeën onder schilddak (nok loodrecht op de straat, golfplaten) met vernieuwde noordelijke erfgevel. Zuidelijke achtergevel met lisenen en stroomlaag. Rij eiken ten zuidwesten (zie vroegere omgrachting) en boomgaard ten noorden.

Auteurs: Steyaert, Rita