erfgoedobject

Hoeve Daniëls

bouwkundig element
ID
32392
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32392

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Daniëls
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Nu U-vormige hoeve, als gesloten aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en als een L-vormig complex met een paar dienstgebouwen in de Atlas van de Buurtwegen (1844).

Boerenburgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met oudere kern confer deur uit de 18de eeuw. Breedhuis van het dubbelhuistype; zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met schild rechts. (Vlaamse pannen); links aandak.

Witgekalkt bakstenen gebouw op een gecementeerde plint met onderkelderd rechtergedeelte. Rechthoekige benedenvensters in vlakke hardstenen omlijstingen, - ook in de zijgevel -, oorspronkelijk beluikt, confer duimen; vierkante bovenvenstertjes onder houten lateien, uit de tweede helft van de 19de eeuw of later. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten en met tussendorpel, uit de 18de eeuw.

Links daarvan: poortgebouw uit eind 19de - begin 20ste eeuw, met rondboogpoort.

Ten zuidoosten, haaks dienstgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Daniëls [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32392 (Geraadpleegd op )