erfgoedobject

Hoeve Wanten

bouwkundig element
ID
32398
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32398

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wanten
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve Wanten van het gesloten type. Reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) als een L-vormige hoeve met losstaand gebouw, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als een semi-gesloten complex. In 1790 werd het huis van president-schepen Voets, toenmalig eigenaar van de hoeve, door oproerkraaiers geplunderd.

Gesloten hoeve met boerenburgerhuis en aanpalend poortgebouw; dienstgebouwen rond een gekasseid erf: ten zuidwesten de koeienstallen, ten noordoosten de varkens- en paardenstal, ten noordwesten de dubbele dwarsschuur.

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (mechanische pannen), van circa 1870 met een oudere kern uit de 17de eeuw, confer smeedijzeren krulankers en houten deurkozijn met benagelde paneeldeur. Bakstenen gebouw met licht verhoogde begane grond en op gecementeerde plint met hardstenen keldergaten. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels, eertijds beluikt op de eerste bouwlaag. Getoogde deur in hardstenen omlijsting met sluitsteen.

Linkerzijgevel met houten deurkozijn en benagelde paneeldeur; steektrap.

Achtergevel van het woonhuis met op de eerste bouwlaag: houten kozijnen en een rechthoekige deur in een vlakke, hardstenen omlijsting; op de tweede bouwlaag: resten van het oude vakwerk.

Ten zuiden, aanleunend en door bouwnaden gemarkeerd poortgebouw onder gebogen zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen); kalkstenen rondboogpoort met negblokken; schamppalen; jaarsteen 1633 boven de poort; S-vormige ankers in zijgevel.

Alle dienstgebouwen van baksteen, onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Ten zuidwesten, koeienstallen uit het midden van de 19de eeuw. Straatgevel met silex muurpand, verwijzend naar de oude kern. Erfzijde: halfronde vensters en rechthoekige zoldervensters; getoogde deuren.

Ten noordoosten, varkensstal uit het midden van de 19de eeuw met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien en aansluitende paardenstal uit het midden van de 19de eeuw, van drie traveeën en twee bouwlagen, met getoogde en halfronde muuropeningen.

Ten noordwesten, dubbele dwarsschuur met twee rechthoekige poorten in een omlijsting bestaande uit resten van het oorspronkelijk vakwerk; getoogde poort aan de hoek met de paardenstal.

  • BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986), p. 24-25, ill.
  • GILISSEN J., Kortessem in oude prentkaarten, 2, Zaltbommel, 1994, prentkaart nr. 47.
  • ROEBBEN J., Kortessem (een geschiedkundig overzicht) , Kortessem, 1988, p. 144, 145, fig. 61.
  • ROEBBEN P.R., De familie Roebben, s.l., 1988, p. 5.
  • S.N., Bondige inventaris der kunstvoorwerpen van het arrondissement Tongeren, (Bulletin van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, 11, (1960), p. 240 (met als vroeger huisnr. 25).

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Wanten [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32398 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.