• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

• is aangeduid als beschermd monument Dorpswoning

Beschrijving

Dubbelhuis, vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen).

Het huidige beschilderde bakstenen gevelparement op gecementeerde plint, daterend van rond 1830, is, vóór de oorspronkelijke geleemde gevel van 1750 - zie jaartal op een stuk leem in het bezit van de huidige eigenaar - opgetrokken met hergebruik van de houten kozijnvensters en -deur. De duimen van de benedenvensters met houtwerk uit de jaren 1920-30 wijzen op de vroegere luiken. Linkerzijgevel in vakwerk met lemen vullingen.

• S.N., Bondige inventaris..., p. 240, met voormalig huisnr. 27.
  • VANAUDENAERDE J., Kortessem ...,.,1, Kortessem, 1991 p.16-17, fig. op p. 13, tekening van J. Alen uit 1920 op p. 14, afb. op p. 16.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk