erfgoedobject

Burgerhuis met kern in vakwerk

bouwkundig element
ID
32408
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32408

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis van vier traveeën en tweeënhalve bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Bakstenen gevel op gecementeerde plint. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels en halfronde zoldervensters met behouden waaiervormige roedeverdeling op dito lekdrempels. Recente winkelpui in de twee rechtertraveeën.

Het steegje tussen nummer 21 en 23 werd in het derde kwart van de 19de eeuw overbouwd, maar de servitude bleef bewaard door middel van een gang tussen beide gebouwen. Dit pad naar het noordwesten, aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844), vormde een verbindingsas met de huidige Klokkenhofstraat.

  • VANAUDENAERDE J., Kortessem ...,.,1, Kortessem, 1991 p. 17-19, fig. op p. 13, tekening van J. Alen uit 1920 op p. 14, afb. op p. 16 (alle vóór de recente verbouwing).

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met kern in vakwerk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32408 (Geraadpleegd op )