Vakwerkhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vakwerkhoeve

• is aangeduid als beschermd monument Vakwerkhoeve

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Vakwerkhoeve: omgeving

Beschrijving

Hoeve in vakwerk uit de eerste helft van de 19de eeuw, waarbij de gebouwen in een U-vorm rond een erf werden gebouwd.

Het woonhuis staat ingetekend op het primitief kadasterplan en dateert minstens van 1841. De volgende decennia breidde de hoeve uit tot een L-vormig volume met de stallingen langs de Winkelstraat (Buurtwegenatlas 1840-1844). De opstelling van de verschillende gebouwen tot een U-vormig geheel rond een erf dateert volgens kadasterschetsen uit 1901.

In 2004 waren de gebouwen in een u-vorm rond een erf opgesteld. Het woonhuis met stal en inrijpoort lag parallel langs de rooilijn van de Hasseltsesteenweg. Aansluitend was er een linkervleugel parallel met de Winkelstraat met stallingen. De achtervleugel stond los van de andere gebouwen en fungeerde als schuur en wagenhuis. Het erf was gedeeltelijk gekasseid en omvatte een mestvaalt.

De hoevegebouwen behielden tot de jaren 2010 grotendeels hun vakwerkstructuur met authentieke lemen vullingen en kalkafwerking. De hoeve bleef in gebruik tot 2012. Door jarenlange leegstand en verval stortte in 2016 een deel van de schuur in. In 2022 en 2023 werd de vakwerkhoeve herbestemd tot cohousingproject.

De volumes van de schuur, stal en het woonhuis werden bij het herbestemmingsproject overgenomen, maar een aantal meter verplaatst verder van de rooilijn van de Hasseltsesteenweg. Een gedeelte van het woonhuis en de stal parallel met de Winkelstraat is een nieuwe vakwerkbouw volgens hedendaagse technieken. De oorspronkelijke indeling van het woonhuis met kamer met gemeenschappelijke schouw, opkamer en kelder is afleesbaar in het ontwerp van de erfgevel. De voormalige schuur is vandaag een hedendaagse interpretatie van de voormalige vakwerkschuur. Een gedeelte van de oorspronkelijke vakwerkstructuur van de schuur kon gerecupereerd worden.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002291, Vakwerkhoeve Kortessem Hasseltsesteenweg 147 (S.N. 2004).
  • Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/72030/101.1, Vakwerkhoeve met erf en omgeving in Kortessem (S.N. 2023).

Auteurs: Sys, Annelien