Hoeve met losstaande bestanddelen

Beschrijving

Deels omhaagde hoeve, op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een geheel van drie losstaande bestanddelen, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) in zijn huidige configuratie van twee parallelle delen.

Aan de straatzijde, witbeschilderd woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag op een gepikte plint en onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Aan de straat, versteende gevel met getoogde muuropeningen uit de tweede helft van de 19de - begin 20ste eeuw, waarvan de vensters op beschilderde hardstenen lekdrempels; bouwnaad tussen tweede en derde travee.

Erfzijdegevel in vakwerk met lemen vullingen. Originele ordonnantie: vier houten kozijnen en twee deuren, de rechter met bovenlicht. Traditionele indeling met schouw tussen woonkeuken en kamer. Linkerzijgevel, van baksteen, met recente platen beschieting; twee recente rechthoekige vensters.

Rechterzijgevel: origineel vakwerk met lemen vullingen onderaan; recente platen beschieting bovenaan. Achteraan, parallel met het woonhuis: dwarsschuur van vier (?) traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Erfzijde in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen; recente tweede poort. Achterzijde in vakwerk met lemen vullingen. Beide zijgevels met recente platen. De schuur zou circa 1936 zijn gekocht van de kerkfabriek van Kuringen en hier zijn opgebouwd.

• VANAUDENAERDE J., Kortessem ...,.,1, Kortessem, 1991 p.61-63, ill.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk