erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
32420
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32420

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk gesloten hoeve, heden met losstaande bestanddelen, opgesteld rondom een deels gekasseid erf met mestvaalt. Ten oosten van het erf, woonhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, golfplaten), volgens de bewoner van 1836, evenwel niet aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Eertijds was er de herberg "In de kram", met ook een winkel en een kegel- en schuttersbaan. Stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen, recent opnieuw gevoegd. Oorspronkelijke muuropeningen.

De koeienstal ten westen, evenwijdig met het woonhuis, alsook de varkensstal en de doorgang naar de weiden ten noorden zijn in vakwerk met deels lemen en deels bakstenen vullingen, onder zadeldaken (Vlaamse pannen). De paardenstal ten zuiden en de schuur, ten noordoosten in het verlengde van het woonhuis, zijn verdwenen.

  • VANAUDENAERDE J., Kortessem ...,., 1, Kortessem, 1991 p. 13-14, 66-67, ill. op p. 14.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32420 (Geraadpleegd op )