Dorpssmidse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpssmidse

Beschrijving

Op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een gesloten complex en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) nagenoeg in zijn huidige L-vorm.

Beschilderd bakstenen gebouw van een moeilijk te bepalen aantal traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien), op gecementeerde plint, in kern uit de 17de eeuw (?) confer smeedijzeren krulankers. Verbouwde rechthoekige muuropeningen met sporen van de oorspronkelijke confer ontlastingsbogen op de begane grond. Volgens een tekening (1920) van J. Alen was er eertijds in de rechtertravee een rechthoekige inrij- of schuurpoort, vertoonde de travee ernaast een rechthoekige deur met bovenlicht en waren de rechthoekige benedenvensters hoger dan breed en beluikt. De huidige rechthoekige deur dateert van na 1920.

• VANAUDENAERDE J., Kortessem, historisch perspectief, 1. Het dorp 1900-1945, Kortessem, 1991 (met een inleid. door E. VALGAERTS), p. 56-57, tekening van J. Alen uit 1920 op p. 58.

Auteurs: Pauwels, Dirk