Pastorie van de Sint-Pieterparochie

Beschrijving

Voormalige pastorie, nu gemeentehuis, gebouwd in 1910-1911 naar ontwerp van architect Lippens. De oude pastorie stond op een meer naar achter gelegen perceel.

Alleenstaand bakstenen gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-inslag, uit eind 19de - begin 20ste eeuw. Hardstenen plint. De twee linkertraveeën vormen een diephuis met trapgevel, de twee rechtertraveeën een breedhuis met aflijnende kroonlijst op modillons. Typerende sierankers en doorgetrokken banden van natuursteen ter hoogte van de vensterdorpels van de rechthoekige vensters met hardstenen afwerking; verdiept boogveld onder bakstenen ontlastingsbogen met sluitsteen; gekoppelde rondboogvensters in de top van de trap- en zijgevel. Getoogde deur in linkerzijgevel.

• DRIESEN W., Bulletin..., p.59.
  • GILISSEN J., Kortessem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, prentkaart nr. 35.
  • SMITT C., Kortessem, onuitg. verhandeling, Hasselt, 1978, p. 38, 39.
  • VANAUDENAERDE J., Kortessem ...,.,1, Kortessem, 1991 p. 49, fig., tekening van J. Alen uit 1900 op p. 48.

Auteurs: Pauwels, Dirk