Gemeentelijke jongensschool

Beschrijving

Achterin gelegen gemeentelijke jongensschool van het gestrekte type met twee klaslokalen, heden als zodanig nog in gebruik. Het hekken aan de straatzijde is na 1926 verdwenen confer oude prentbriefkaart. Renovatie in 1986 onder leiding van architect R. Wilkenhuysen (Zonhoven).

Langgerekt bakstenen gebouw van tien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), van 1909-1911, aansluitend bij de neo-Vlaamserenaissance-stijl. Breukstenen plint. De tweede en derde travee, alsook de achtste en negende, vormen risalieten met schoudergevel en bolbekroning. Natuurstenen banden en hoekbanden. Hoge kruiskozijnen met bakstenen ontlastingsbogen, hardstenen dorpels en sgraffito in het boogveld. Rechthoekige deur met bovenlicht in rrchtertravee. Gewijzigd houtwerk, onder meer ramen voorheen met roedeverdeling. Zijgevels opgevat als tuitgevels.

• GILISSEN J., Kortessem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981 en 1994, prentkaart nr. 25.
  • ROEBBEN J., persoonlijke notities.