erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
32439
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32439

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve: omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk hoeve met losstaande bestanddelen, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw met aanhorigheden uit de tweede helft van de 19de eeuw, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) aangeduid als een L-vormig complex met woonhuis en haakse stal (?) ten zuiden.

Heden gesloten en samengesteld uit een woonhuis ten zuidoosten, een poortvleugel met stal ten noordoosten, stallingen ten zuidwesten en een dwarsschuur ten noordwesten.

Poortvleugel en aansluitende stal aan de Vinckenroyestraat, onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met lemen vullingen, de stal deels versteend. Aangepast woonhuis onder zadeldak (nok parallel aan de Opeindestraat, mechanische pannen vooraan, Vlaamse achteraan). Latere bakstenen voorgevel en rechter zijgevel in vakwerk, met vergroot bolkozijn.

Ten zuidwesten en haaks op het woonhuis, stal (?) in vakwerk met lemen vullingen, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Aansluitend een recente of versteende stal. Ten noordwesten en evenwijdig aan het woonhuis, ruime dwarsschuur van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), eveneens opgetrokken in genoemd stijl- en regelwerk.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32439 (Geraadpleegd op )