erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
32449
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32449

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve, respectievelijk als semi-gesloten en gesloten nederzetting reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844), heden een woonhuis ten zuidwesten met haakse L-vormige dienstgebouwen ten noordoosten. Gekasseide oprit.

Woonhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat), uit het midden van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen beluikt; met houten latei op de tweede bouwlaag. Rechthoekige deur in vlakke hardstenen omlijsting op neuten, met dubbele steektrap.

Haaks op het woonhuis, bakstenen dienstgebouw; rondboogvormige deur en poort met deels oorspronkelijk houtwerk. In het verlengde, gerenoveerd dienstgebouw in vakwerk met versteende zijpuntgevel met vlechtingen en ordonnantie aansluitend bij de bakstenen vleugel.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32449 (Geraadpleegd op )