Veldkruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veldkruis

Beschrijving

Volgens de dorpslegenden begonnen twee herders een vechtpartij, waarbij één het leven verloor. Op de plaats van de moord werd dit kruis opgericht.
Een stuk van het 19de-eeuws kruis is afgebroken, volgens buurtbewoner tijdens de Eerste Wereldoorlog.

• BALDEWYNS C. e.a., Veldkruisen in het kanton Borgloon. Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, (Borgloon), 1994, p. 44-45, pentekening.
  • VANAUDENAERDE J., Kortessem, historisch perspectief, 3. Wintershoven-dorp,Kortessem, 1997, afb. op p. 78.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk