Sint-Lambertuskapel, bedehuis

Beschrijving

Kapel, gelegen aan de straat. Bedehuis, niet aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), noch in de Atlas van de Buurtwegen 1844. Geen relevante gegevens in verband met de oorsprong van de oude, in 1900 bouwvallige kapel die in 1921 wordt afgebroken en vervangen door de huidige.

Bakstenen kapel van één travee met rechte sluiting, onder zadeldak (Vlaamse pannen), bekroond door een stenen kruis. Voorpuntgevel geflankeerd door hoeklisenen; rechthoekige deur onder metalen I-balk met rozetten in het spaarveld. Zijgevels afgelijnd door een getrapte baksteenfries boven het keperboogvenstertje.

Mobilair: Het terracotta beeld met de voorstelling van Sint-Lambertus, van G. Beaujean (Luik, eind 19de eeuw), is om veiligheidsredenen naar de parochiekerk overgebracht.

• ROEBBEN, J., Kapellen in Groot-Kortessem, Kortessem, 1996, p. 82-83, afbn.

Auteurs: Pauwels, Dirk